Ahogy ezen a tájon mindenki büszke rá, úgy a szekszárdi szőlő- és borkultúra gyökerei is a római időkig vezethetőek vissza. A régmúlt emlékein ma szerencsére túlmutat e térség virágzó borkultúrája, hiszen a borvidék imponáló fejlődést produkált az utóbbi években. Jelentősen nőtt azoknak a pincészeteknek a száma, amelyek versenyképes borokat palackoznak. A már régebb óta ismert borászatok többsége komoly beruházásokat eszközölt, megteremtve a még magasabb színvonalú működéshez szükséges technológiai hátteret.

A szekszárdi borok, elsősorban a vörösborok mára már nem csupán országszerte, de határainkon túl is ismertek és elismertek. Hazai és nemzetközi versenyeken aranyérmek, rangos elismerések tucatjait gyűjtik be a szekszárdi borászok, de talán még ennél is fontosabb a borkedvelők, borfogyasztók elismerő véleménye – ezt jelzi az idelátogató borturisták számának növekedése évről-évre.

A mintegy kétezerkétszáz hektáron elterülő ültetvényeket szelíd dombvonulatok, fennsíkok, amőbaszerű völgykatlanok által változatossá tett tájon találjuk. A szekszárdi dűlők és völgyek jelentősége ökológiailag nem a talajadottságok, talajtípusok tekintetében van, mivel a talajalkotó lösz alapkőzet gyakorlatilag az egész borvidéken azonos. A mikroklíma az, ami által egyedülálló szempont a dűlők értékelésében, a fekvés és a kitettség általi védettség a különböző éghajlati hatások ellen. A napsütéses órák száma a borvidéki sokéves átlag szerint 2050-2100 óra. 


Borkínálatunk

nj cuvee
Oldal tetejére